PLUIMVEELOKET

16/01/20 - Denktank 'De Andere Kip'

Datum:
Start:
Einde:
Organisator:
Inagro, ILVO, Proefbedrijf Pluimveehouderij, UGent, Landsbond
Plaats:
Tielt, El Parador

Toevoegen aan kalender 2020-01-16 01:00:00 2020-01-16 01:00:00 16/01/20 - Denktank 'De Andere Kip' Op 1 januari 2018 ging het demonstratieproject 'De Andere Kip' van start. Focus van 'De Andere Kip' ligt op het demonstreren hoe in Vlaanderen een alternatieve vleeskip vanuit een coöperatieve samenwerking in de markt kan gezet worden. Het doel is het uitwerken van twee concepten die vrij ver uit elkaar liggen, voor de Vlaamse markt. Eén daarvan legt zich toe op een hoger dierenwelzijn, een ander besteedt extra aandacht aan het milieu. Technische en bedrijfseconomische haalbaarheid wordt momenteel bestudeerd. Ondertussen wordt ook gezocht naar strategieën om deze kippen vanuit een coöperatieve samenwerking op de markt te brengen. In een vierde denktank die kadert in dit project, zal hierop dieper worden ingegaan. Samenwerking tussen producenten kan een grote meerwaarde betekenen. We refereren hierbij naar het kwaliteitslabel Tomabel. Dit initiatief kwam van een aantal tomatentelers anticiperend op bulkproductie van tomaten waarbij weinig gedifferentieerd werd naar kwaliteit. Misschien is zoiets ook wel mogelijk voor braadkippen? Ben je geïnteresseerd om hierover meer te weten te komen en samen na te denken over de mogelijkheden om de Vlaamse markt te betreden, dan ben je van harte welkom in Tielt op donderdag 16 januari vanaf 19.30 uur (El Parador, Ruiseleedsesteenweg 11, 8700 Tielt) in Geel op dinsdag 28 januari vanaf 19.30 uur (Proefbedrijf Pluimveehouderij vzw, Poiel 77, 2440 Geel) Wil je erbij zijn, graag inschrijven via www.inagro.be/inschrijven. Voor deelnemende landbouwers voorzien we een forfaitaire vergoeding van 25 euro voor aanwezigheid en een kilometervergoeding. PROGRAMMA Korte toelichting bij projectdoelstellingen en stand van zaken (Evelien Lambrecht, Inagro) Coöperatieve samenwerking als hefboom voor innovatie: mogelijke voordelen en aandachtspunten, hoe beginnen + praktijkvoorbeelden (Anne-Marie Vangeenberghe, Innovatiesteunpunt en Cera) Getuigenis van Tomabel - Hoe zijn ze er toe gekomen? Welke hindernissen moesten ze overwinnen? (Henk Van de Velde, Tomabel) Discussieronde over hoe dit in de praktijk gebracht zou kunnen worden in de pluimveesector Mogelijkheid tot napraten met een drankje PLAATS: Tielt - El Parador (Ruiseleedsesteenweg 11, 8700 Tielt) TIJDSTIP: Donderdag 16 januari om 19u30 INSCHRIJVEN: Gratis deelname, inschrijven via www.inagro.be/inschrijven MEER INFO: Mail of bel Kathleen Storme via kathleen.storme@inagro.be of via 051/27.33.87.  Klik hier voor de volledige uitnodiging.         Location Inagro, ILVO, Proefbedrijf Pluimveehouderij, UGent, Landsbond Inagro, ILVO, Proefbedrijf Pluimveehouderij, UGent, Landsbond Europe/Brussels public

Op 1 januari 2018 ging het demonstratieproject 'De Andere Kip' van start. Focus van 'De Andere Kip' ligt op het demonstreren hoe in Vlaanderen een alternatieve vleeskip vanuit een coöperatieve samenwerking in de markt kan gezet worden. Het doel is het uitwerken van twee concepten die vrij ver uit elkaar liggen, voor de Vlaamse markt. Eén daarvan legt zich toe op een hoger dierenwelzijn, een ander besteedt extra aandacht aan het milieu. Technische en bedrijfseconomische haalbaarheid wordt momenteel bestudeerd.

Ondertussen wordt ook gezocht naar strategieën om deze kippen vanuit een coöperatieve samenwerking op de markt te brengen. In een vierde denktank die kadert in dit project, zal hierop dieper worden ingegaan. Samenwerking tussen producenten kan een grote meerwaarde betekenen. We refereren hierbij naar het kwaliteitslabel Tomabel. Dit initiatief kwam van een aantal tomatentelers anticiperend op bulkproductie van tomaten waarbij weinig gedifferentieerd werd naar kwaliteit. Misschien is zoiets ook wel mogelijk voor braadkippen?

Ben je geïnteresseerd om hierover meer te weten te komen en samen na te denken over de mogelijkheden om de Vlaamse markt te betreden, dan ben je van harte welkom

  • in Tielt op donderdag 16 januari vanaf 19.30 uur (El Parador, Ruiseleedsesteenweg 11, 8700 Tielt)
  • in Geel op dinsdag 28 januari vanaf 19.30 uur (Proefbedrijf Pluimveehouderij vzw, Poiel 77, 2440 Geel)

Wil je erbij zijn, graag inschrijven via www.inagro.be/inschrijven.

Voor deelnemende landbouwers voorzien we een forfaitaire vergoeding van 25 euro voor aanwezigheid en een kilometervergoeding.

PROGRAMMA

Korte toelichting bij projectdoelstellingen en stand van zaken (Evelien Lambrecht, Inagro)
Coöperatieve samenwerking als hefboom voor innovatie: mogelijke voordelen en aandachtspunten, hoe beginnen + praktijkvoorbeelden (Anne-Marie Vangeenberghe, Innovatiesteunpunt en Cera)
Getuigenis van Tomabel - Hoe zijn ze er toe gekomen? Welke hindernissen moesten ze overwinnen? (Henk Van de Velde, Tomabel)
Discussieronde over hoe dit in de praktijk gebracht zou kunnen worden in de pluimveesector
Mogelijkheid tot napraten met een drankje

PLAATS: Tielt - El Parador (Ruiseleedsesteenweg 11, 8700 Tielt)
TIJDSTIP: Donderdag 16 januari om 19u30
INSCHRIJVEN: Gratis deelname, inschrijven via www.inagro.be/inschrijven
MEER INFO: Mail of bel Kathleen Storme via kathleen.storme@inagro.be of via 051/27.33.87. 

Klik hier voor de volledige uitnodiging. 

Demonstratieproject EU

inagro ILVO Proefbedrijf UGent Landsbond