PLUIMVEELOKET

4 april - Openbare (Engelstalige) PhD-verdediging Femke Delanglez rond vangen en laden van kippen

Datum:
Start:
Einde:
Organisator:
UGent/ILVO
Plaats:
VAC Gent

Toevoegen aan kalender 2025-04-04 02:00:00 2025-04-04 02:00:00 4 april - Openbare (Engelstalige) PhD-verdediging Femke Delanglez rond vangen en laden van kippen Op 4 april zal ILVO/UGent-onderzoekster Femke Delanglez haar doctoraatsonderzoek rond het vang- en laadproces bij vleeskuikens en leghennen verdedigen in het VAC te Gent. Uit dat onderzoek bleek dat het rechtop vangen van vleeskuikens en leghennen enkele welzijnsverbeteringen met zich meebracht t.o.v. het aan de poten vangen. Zo waren er bij de leghennen minder blauwe plekken te zien op de vleugels. Voor zowel vleeskuikens als leghennen flapperden de dieren minder met hun vleugels bij het rechtop vangen t.o.v. het aan de poten vangen. MAAR het totale vangproces duurde wel langer bij eenzelfde aantal vangers, wat o.a. leidde tot een hogere kost. Beide methodes werden als té belastend voor het lichaam omschreven door een expert ergonomie (met minimale positieve verschillen voor het rechtop vangen ten opzichte van het aan de poten vangen). De vangers zelf ervaarden het rechtop vangen als meer vermoeiend, meer belastend en minder veilig in volièresystemen t.o.v. het aan de poten vangen. Bij vleeskuikens werd ook het machinaal vangen onder de loep genomen. De vleeskuikens bleken meer verwondingen te hebben bij deze manier van vangen t.o.v. rechtop vangen. Samen met UGent ontwikkelde Femke tot slot twee prototypes opzetstukken die makkelijk op en van een containerlade verwijderd kunnen worden om het vang- en laadproces te vergemakkelijken. Eén prototype werd alvast gesmaakt door een professionele vangploeg die interesse vertoonde in een verdere optimalisatie ervan. Klik hier voor de volledige uitnodiging.  Inschrijven Het bijwonen van de Engelstalige PhD-verdediging is gratis, maar inschrijven is wel verplicht via deze link (doorscrollen tot onderaan).  Voorafgaand aan de verdediging, wordt een interactieve (Engelstalige) workshop georganiseerd door het aWISH-consortium rond de pre-slachtfase bij vleeskippen. Meer informatie en inschrijven via deze link.  Location UGent/ILVO UGent/ILVO Europe/Brussels public

PhD Femke Delanglez

Op 4 april zal ILVO/UGent-onderzoekster Femke Delanglez haar doctoraatsonderzoek rond het vang- en laadproces bij vleeskuikens en leghennen verdedigen in het VAC te Gent.

Uit dat onderzoek bleek dat het rechtop vangen van vleeskuikens en leghennen enkele welzijnsverbeteringen met zich meebracht t.o.v. het aan de poten vangen. Zo waren er bij de leghennen minder blauwe plekken te zien op de vleugels. Voor zowel vleeskuikens als leghennen flapperden de dieren minder met hun vleugels bij het rechtop vangen t.o.v. het aan de poten vangen.

MAAR het totale vangproces duurde wel langer bij eenzelfde aantal vangers, wat o.a. leidde tot een hogere kost. Beide methodes werden als té belastend voor het lichaam omschreven door een expert ergonomie (met minimale positieve verschillen voor het rechtop vangen ten opzichte van het aan de poten vangen). De vangers zelf ervaarden het rechtop vangen als meer vermoeiend, meer belastend en minder veilig in volièresystemen t.o.v. het aan de poten vangen. Bij vleeskuikens werd ook het machinaal vangen onder de loep genomen. De vleeskuikens bleken meer verwondingen te hebben bij deze manier van vangen t.o.v. rechtop vangen.

Samen met UGent ontwikkelde Femke tot slot twee prototypes opzetstukken die makkelijk op en van een containerlade verwijderd kunnen worden om het vang- en laadproces te vergemakkelijken. Eén prototype werd alvast gesmaakt door een professionele vangploeg die interesse vertoonde in een verdere optimalisatie ervan.

Klik hier voor de volledige uitnodiging. 

Inschrijven

Het bijwonen van de Engelstalige PhD-verdediging is gratis, maar inschrijven is wel verplicht via deze link (doorscrollen tot onderaan). 

Voorafgaand aan de verdediging, wordt een interactieve (Engelstalige) workshop georganiseerd door het aWISH-consortium rond de pre-slachtfase bij vleeskippen. Meer informatie en inschrijven via deze link.