PROJECTPAGINA INTROSECT
EEN AANZET OM HET KWEKEN VAN INSECTEN TE INTRODUCEREN ALS LANDBOUWACTIVITEIT IN DE PRIMAIRE SECTOR
Korte inhoud
Centrale onderzoeksvraag/doel
Het kweken van insecten wordt beschouwd als een nieuwe, uitdagende landbouwactiviteit. Maar wat is mogelijk op een bestaand landbouwbedrijf? Welk insect gedijt het best in een bestaande ruimte? Welke aanpassingen zijn nodig en welke moeilijkheden worden ervaren bij deze kweek? In dit VLAIO-LA traject ‘Introsect’ proberen partners Inagro, ILVO, VIVES, KULeuven/Thomas More en Nationale Proeftuin voor Witloof een antwoord te geven op deze en andere vragen. Tijdens het project begeleiden we een aantal landbouwers die interesse hebben in een gedeeltelijke of volledige omschakeling naar de professionele insectenkweek, tijdens de effectieve opstart van deze uitdagende activiteit.
Onderzoeksaanpak
De projectpartners gebruiken hun bestaande kennis en expertise om insectenkweek te implementeren als nieuwe activiteit in de primaire sector. Door advies en intensieve begeleiding in het kweken en vermarkten van insecten via bedrijfsspecifieke cases mikken we op 75 landbouwbedrijven die na afloop van het project voldoende knowhow en aangepaste infrastructuur bezitten om op een duurzame manier insecten te kweken. Minimaal 15 landbouwbedrijven ontvangen intensieve begeleiding door de projectpartners om het kweken van insecten effectief te implementeren in hun bedrijf. Door insectenkweek effectief te implementeren als activiteit op het bedrijf kunnen deze landbouwbedrijven bovendien eigen restromen verwerken als voeder voor de insecten en kunnen ze het frass (=insectenmest) inzetten ter besparing op de klassiekere bodemverbeteraars.
Relevantie/Valorisatie
We verwachten dat de landbouwers die mits begeleidin succesvol insecten kweken en vermarkten als voorbeeldboeren functioneren om de introductie van insectenkweek in de primaire sector verder te realiseren. Na afloop moeten er een betekenis vol aantal boeren voldoende knowhow en aangepaste infrastructuur over/voor insectenkweek bezitten, zodat zij kunnen inspelen op een stijgende marktvraag naar insecteneiwit. Zo creëert het project introsect nieuwe economische kansen voor de primaire sector. Door de vertaling van de projectresultaten in een haalbaarheidstool die breed ingezet kan worden bereikt het projectconsortium ook andere landbouwbedrijven om over te gaan op kweken van insecten. Via deze tool kunnen ook de landbouwers zelf nagaan of hun bedrijf in aanmerking komt voor deze nieuwe landbouwactiviteit.
Partners
Financiering
Looptijd
1 september 2019 - 31 augustus 2023
Contact
- Evelyne Delezie: evelyne.delezie@ilvo.vlaanderen.be of 09/272.26.20
- Carl Coudron: carl.coudron@inagro.be of 051/27.33.99
Output
- Nieuwsbericht ILVO-Nieuwsgolf INTROSECT: Binnenkort een zespotige veestapel? (februari 2020)
- Nieuwsbericht Pluimveeloket Nieuwsbrief INTROSECT: Zelf insecten kweken - Hoe begin je eraan? (mei 2020)
- Voorstelling project tijdens ILVO webinar Veehouderij - Alternatieve eiwitbronnen in de veehouderij, wat heeft ILVO te bieden? (november 2020)
- Videolessen rond insectenkweek
- Waarom insecten kweken (theorie - deel 1)
- Vergunning en wetgeving (theorie - deel 2)
- Rentabiliteit van insectenkweek en verwerking insecten (theorie - deel 3)
- Stap voor stap meelwormen kweken (praktijk - deel 1)
- Stap voor stap zwarte soldatenvliegenlarven kweken (praktijk - deel 2)
- Kweekhandleidingen
- Artikel Kunnen insecten een waardige alternatieve eiwitbron voor pluimvee zijn? (Langendries (Pluimveeloket) & Delezie (ILVO), juli 2021)
- Artikel Welk effect heeft het voederen van insecten aan pluimvee? Zeer veel variabele factoren om mee rekening te houden! (Langendries (Pluimveeloket) & Delezie (ILVO), juli 2021)
- Artikel Haalbaarheidstools ontwikkeld voor het kweken van meelworm en zwarte soldatenvlieg (Langendries (Pluimveeloket), Delezie (ILVO) & Coudron (Inagro)) - juni 2023