PLUIMVEELOKET

HOE HOU JE HET BEST POELJEN OF LEGHENNEN IN ALTERNATIEVE HUISVESTINGSSYSTEMEN? 

 

'Best Practice Hens' lanceerde recent enkele praktische samenvattingen

 

Het Europese ‘Best Practice Hens’-project publiceerde recent enkele ‘Praktische Samenvattingen’ waarin tips & tricks opgelijst werden om het welzijn van poeljen en leghennen op punt te houden of te verbeteren in alternatieve (kooivrije) huisvestingssystemen. Deze beste praktijken kunnen toegepast worden door pluimveehouders die zouden willen starten en/of overschakelen naar dergelijke systemen, maar uiteraard ook door zij die nu reeds hennen houden in dit soort systemen.

Europese situatie

Maar hoe zit het nu precies met de huisvesting van de leghennen in Europa? Volgens cijfers van de Europese Commissie werden in 2021 nog 44,9% van de Europese leghennen in verrijkte kooien gehouden; 35,6% in scharrelsystemen; 12,8% met een vrije uitloop en 6,6% biologisch. Tussen de landen onderling zijn grote verschillen terug te vinden. Zo wordt in Nederland slechts 7,8% van de hennen nog in verrijkte kooien gehouden terwijl dit in Spanje nog liefst 73,3% bedraagt. België zit daar ergens tussenin. In 2021 zaten in ons land nog 36,2% van de hennen in verrijkte kooien; 42,8% in scharrelstallen; 13,5% met vrije uitloop en 7,4% werd biologisch gehouden.

Project

‘Best Practice Hens’ startte medio 2021 op vraag van (en gefinancierd door) de Europese Commissie (DG Santé) en loopt nog tot mei 2023. Het onderzoekersconsortium bevat partners uit 5 landen, nl. Nederland, België, Denemarken, Spanje en Polen. Doel van het project is om allerhande info te verzamelen rond hoe je het best poeljen en leghennen in alternatieve (kooivrije) systemen houdt. Op die manier wil het project Europese leghennenhouders die zouden willen overschakelen naar alternatieve systemen, ondersteunen. Leren uit de ervaring van anderen, staat in dit project centraal.

praktische samenvattingen

In het project worden tips & tricks verzameld rond de beste praktijken voor het houden van poeljen en leghennen in niet-kooisystemen. Download de praktische samenvattingen hier. 

Praktische Samenvattingen

De praktische samenvattingen werden bewust kort gehouden (max 2p) zodat ze vlot raadpleegbaar zijn. Ze handelen over allerlei topics zoals drinkwater, vaccinatie, verrijking, licht, inrichting vrije uitloop, etc. De praktische samenvattingen zijn gratis te downloaden via de project-website. Deze tips & tricks voorzien de eierproducenten van gevalideerde en toegepaste kennis m.b.t. alternatieve huisvestingssystemen en helpt producenten beslissen over een mogelijke overstap naar niet-kooi systemen. Al moet er wel bij vermeld worden dat o.a. het beleid ook van land tot land kan verschillen en de situatie vaak kan bemoeilijken. Zo is het in Vlaanderen momenteel zeer onzeker of de nodige vergunningen uitgereikt zouden kunnen worden voor wie dat zou willen.

Infomoment te herbekijken

Op donderdag 12 januari 2023 organiseerde de Belgische delegatie in de voormiddag 2 identieke infomomenten in een seminarieruimte op Agriflanders. Deze infomomenten zijn integraal te herbekijken via het YouTube-kanaal van het project. 

Tekst: Karolien Langendries (Pluimveeloket) - Liesbeth Van Damme (ILVO)
Publicatiedatum: december 2022

logo BPH  funded by the EU